Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Poletite v svet, a vrnite se bogatejši domov

02 oktober 2024

V Ilirski Bistrici je v petek, 27. septembra 2024, potekal sejem Karierne štenge, dogodek, ki je mladim ponudil priložnost, da se povežejo s podjetji in raziskujejo svoje karierne priložnosti. Poleg predstavitev delodajalcev so mladi lahko sodelovali v številnih delavnicah, kjer so spoznavali, kako se pripraviti na razgovore z delodajalci in kako najučinkoviteje komunicirati svoja pričakovanja.

Poseben poudarek dogodka je bila okrogla miza, kjer so se zbrali strokovnjaki z različnih področij. Red. prof. dr. Miha Škerlavaj je mlade spodbudil: »Bodite radovedni in odprti do sveta, a domov se vračajte z veseljem. Hkrati imejte krila in korenine.« Inženirka leta 2023 Ljupka Vrteva je poudarila, da se vse da doseči, če le vložimo dovolj truda in najdemo pravega mentorja. Kadrovska direktorica Andreja Boštjančič iz podjetja Blubit d.o.o. je mladim zaupala, da delodajalci cenijo predvsem odgovornost in samoiniciativnost. Ajda Novak, mentorica in marketinška strokovnjakinja, je mladim svetovala: »Izkoristite priložnosti v tujini in s tem razširite svoja obzorja,« medtem ko je mag. Uroš Turk, soustanovitelj SkillHatcha, mlade opomnil, naj jih strah pred neuspehom ne ohromi – naj izkoristijo svoje potenciale, četudi se na začetku še počutijo 'bosi'.

Izjemen odziv mladih in delodajalcev

Sejem je bil odlično sprejet tako med mladimi kot delodajalci. Dijaki so z zanimanjem pristopali do predstavnikov podjetij, osnovnošolci pa so presenetili s tehtnimi vprašanji o priložnostih in kariernih poteh. Nekateri so se že na sejmu dogovorili za študentska dela, bolj ambiciozni pa so se začeli dogovarjati o potencialnih projektih in dolgoročnem sodelovanju.

Organizacijo sejma je prevzela ekipa SkillHatch s podporo lokalnega okolja. Cilj dogodka je bil olajšati mladim prehod na trg dela ter jim ponuditi možnost, da svoje talente in interese predstavijo lokalnim delodajalcem. Na sejmu je sodelovalo 17 podjetij, ki so mladim predstavila raznovrstne priložnosti, od študentskega dela do prvih zaposlitev.