Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Tehnologija + talenti = inovacije

02 oktober 2024

V torek, 24. septembra, smo obiskali NT konferenco, na kateri sta se na temo: Glasovi prihodnosti, z Anžetom Tomičem, pogovarjali Kristina Batistič, svetovalka za kibernetsko varnost in nominiranka za Inženirko leta 2023, ter dr. Maša Jazbec, umetnica in raziskovalka na področju robotike. Obe sta spregovorili o izzivih in priložnostih, ki jih prinašajo tehnologije.

Dr. Maša Jazbec, raziskovalka vpliva robotike na naša življenja, je delila svoje izkušnje dela na Japonskem, kjer je bila kot edina ženska vključena v raziskovalno ekipo, ki je razvijala umetno inteligenco za ženske robotke. Na humoren način je izpostavila pomemben problem: »Čeprav so me zelo lepo sprejeli, so um ženske robotke za turistične agencije zasnovali moški, kar pa preprosto ne gre.«  

Jazbec je poudarila, da sta robotika in androidna znanost tehnološki in tudi družbeni področji, saj vplivata na to, kako mi dojemamo svet okoli sebe. Opozorila je na pomembnost etičnega premisleka o prihodnosti teh tehnologij, ki vse bolj posegajo v naše vsakdanje življenje.

Ne zaupajte vsemu, kar slišite ali vidite

Kristina Batistič, strokovnjakinja za kibernetsko varnost, je izpostavila, kako pomembno je kritično razmišljanje v današnjem digitalnem okolju. Njena glavna opozorila so bila povezana z digitalnimi prevarami in lažnimi informacijami, ki jih pogosto srečujemo: »Ne zaupajte ničemur, kar preberete, vidite ali vam povedo po telefonskem klicu,« je dejala. Digitalna varnost postaja vse bolj pomembna, saj se napadi na naše podatke in zasebnost dogajajo na vsakem koraku.

Batistič je ob tem izpostavila tudi pomen vzornic. Navdihnila jo je Giorga Weidman, ki je že zelo zgodaj ustanovila dve podjetji na področju kibernetske varnosti. V svoji karieri je srečala tudi številne druge ženske, ki so ji bile zgled, da lahko tudi ona uspe na tem področju.

Raznolikost in vzornice

Tako Batistič kot Jazbec sta se strinjali, da je ključ do uspeha v tehnologiji in znanosti raznolikost idej, izkušenj in pristopov. Še posebej sta poudarili, pomembnost vzornic, ki mlade navdihujejo in jim pokažejo, kaj vse se da doseči. Maša je ob tem dodala: »Nikoli nisem imela občutka, da česa ne bi zmogla narediti, ker sem ženska

NT konferenca je tudi letos navdušila s tehničnimi novostmi in poudarkom na družbeni odgovornosti. Poleg predstavitev novih tehnologij, kot sta Windows Server 2025 in nov programski jezik C# 13, so organizatorji v sodelovanju s programskim odborom konference mladim podelili 50 štipendij za dostop do učnega orodja Astra AI. Dotaknili smo se tudi širših tem, kot je vloga umetne inteligence v poslovanju.

Sporočilo pa je jasno: na razvoj tehnologij vplivamo vsi. Pomembno je razmišljati širše, biti pogumni in se učiti skozi izkušnje.