Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Kdo bo oblikoval prihodnost elektroindustrije?

01 oktober 2024

Konec avgusta smo obiskali Dan slovenske elektroindustrije v organizaciji našega partnerja Zbornice elektroindustrije pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je letos je potekal pod glavno temo »Vpliv globalnih trendov na slovensko elektroindustrijo.«

»Kot industrija smo še vedno lokomotiva, ki vleče: 1,2 % rast glede na -0,3 % skrčenje slovenskega gospodarstva ni slab rezultat. Še vedno pa je izziv, kako izboljšati dodano vrednost na zaposlenega oziroma povečati produktivnost,« je dejal predsednik upravnega odbora Miha Bobič in predsednik iniciative Inženirke in inženirji bomo!

Kriza v avtomobilski industriji vpliva tudi na Slovenijo

Elektroindustrija je sicer imela v letu 2023 kar nekaj težav – predvsem zaradi krize v evropski avtomobilski industriji in energetskih izzivov, ki so prizadeli tudi slovenska podjetja. A kljub temu direktorica Zbornice elektroindustrije Andreja Hlišč ostaja optimistična, saj verjame, da bo prihodnje leto prineslo ponovno rast in nove priložnosti.

Elektroindustrija ponuja mnogo priložnosti

V pogovoru na okrogli mizi je Aleksandra Lepenik iz ELPRO Lepenik, izpostavila, da je Slovenija ena redkih držav, kjer informatika ni obvezen predmet v osnovni šoli, kar povzroča zaostanek v znanju računalništva.

Trenutno elektroindustrija zelo potrebuje mlade s tehničnim znanjem, predvsem inženirke in inženirje, saj zanimanje za te poklice upada. Kot je opozoril Bobič: »Premalo mladih izbira inženirske smeri, čeprav so ravno te ključne za razvoj prihodnjih tehnologij.« Tomaž Berginc iz ETI Elektroelement je glede problematike splošnega pomanjkanja kadrov dejal: »Da v njihovem podjetju delajo dolgoročno in sistematično.«

Danes mladi navdušenci, jutri inženirji

Na dogodku so obiskovalci imeli priložnost preizkusiti nekaj res zanimivega – robotiko! Mladi 'inženirji' iz Osnovne šole Breg, ki so prejeli nagrado Inženirska iskra, so postavili poligon, kjer so se udeleženci preizkusili v upravljanju VEX robotov in pokazali svoje spretnosti.