Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Tehnologije nam bodo olajšale delo

19 september 2024

Novo šolsko leto se je šele dobro začelo, na Gimnaziji Vič pa smo že navduševali mlade. V torek, 17. septembra, smo dijakinje in dijake obiskali s štirimi inženirji z različnih področij, ki so delili svoje poklicne poti in izkušnje. Njihove zgodbe so pokazale, da izbira študija ali poklica ni nujno dokončna, ter poudarile, kako pomembno je prilagajanje, radovednost in vztrajnost.

Prva misel, ki so jo gostje izpostavili, je bila, da prva izbira študija ali poklica ne določa celotne življenjske poti. Nik Rus, inženir tehniške varnosti, ter raziskovalec požarne varnosti sončnih elektrarn na Zavodu za gradbeništvo Slovenije, je delil izkušnjo, kako je svojo pot začel na področju kemije, nato prešel na tehniško varnost in zdaj kot doktorski študent raziskuje požarno varnost sončnih elektrarn. Prav to prilagajanje, je po njegovem mnenju, ključ do uspeha: »Izbira, ki jo naredite danes, ni nujno vaša zadnja odločitev. Imeli boste priložnost, da spremenite smer in si premislite, bodisi med študijem bodisi kasneje v službi

To sporočilo je okrepila tudi Rebeka Kropivšek-Leskovar, inženirka mehatronike in razvojna inženirka v podjetju Interblock Gaming, ki je sprva mislila, da bo tetovirala in risala, a jo je izkušnja na poletni šoli robotike navdušila za  inženirstvo. Njena zgodba poudarja, da lahko različne izkušnje pripeljejo do presenetljivih odkritij: »Robotika mi je odprla nov svet, ki je še bolj ustvarjalen, kot sem si predstavljala

Tehnologija olajša delo, ne vzame služb

Dijake, ki jih morda skrbijo spremembe na trgu dela, predvsem s hitrim razvojem tehnologij, je Jure Bezjak, inženir mehatronike, višji inženir projektne tehnologije iz podjetja Danfoss Trata, pomiril s vizijo prihodnosti: »Roboti ne bodo prevzeli služb, ampak bodo olajšali delo. Tehnologija omogoča, da se osredotočimo na bolj kreativne naloge in rešitve.« Poudaril je, da je prihodnost v avtomatizaciji, kjer bodo roboti in pametne tehnologije prevzele rutinska opravila, medtem ko bomo ljudje razvijali in nadzorovali bolj zapletene procese.

Tudi Kropivšek-Leskovar se je strinjala, da tehnologija omogoča ustvarjanje na način, ki ga pred tem ni poznala. Njeno delo v podjetju Interblock Gaming, kjer razvija pametne algoritme za igre na srečo, vključuje tehnološko ustvarjalnost, ki jo je sprva našla v umetnosti. Prav to raznoliko in dinamično delo je tisto, kar jo danes navdušuje.

Ključ do uspeha: sodelovanje in vodstvene sposobnosti

Vsi govorci so poudarili pomen sodelovanja in medsebojnega spoštovanja v timu. Igor Bratić, inženir energetike, je opisal, kako pomembno je ustvarjati pozitivno delovno klimo in ohranjati dobre odnose med sodelavci: »Sodelovanje in povezovanje ljudi je ključno za uspeh kateregakoli projekta.« Kot vodja je poudaril, da so vodstvene veščine nekaj, kar se razvija skozi leta.

Podobno je izpostavil Rus, ki je dejal, da so napake naravni del učenja. »Kdor ne dela, tudi napak ne dela,« je dejal. Pri delu z novimi tehnologijami in raziskavami se napake pogosto dogajajo, vendar so tudi odlična priložnost za pridobivanje novih izkušenj in znanj.

Raznolikost je prednost

Pogovarjali smo se tudi o vlogi žensk v inženirskih poklicih. Bratić je poudaril, da v podjetju ELES sodeluje z več inženirkami in da so mešani timi bistveni za ustvarjanje različnih pogledov in boljših rešitev. »Raznolikost v timu prinaša sveže ideje in različne pristope,« je dejal.

Kropivšek-Leskovar je poudarila, da je tudi na fakulteti imela kar nekaj sošolk in da so ženske vse bolj prisotne v inženirskih panogah. Timsko delo med moškimi in ženskami prinaša boljše rezultate, saj raznoliki pogledi omogočajo širši spekter rešitev pri tehničnih izzivih.

Hobiji in prosti čas za ravnovesje

Gostje so dijake spomnili, kako pomembno je ohranjati ravnovesje med delom in prostim časom. Kropivšek-Leskovar je izpostavila, da so hobiji ključni za osebno zadovoljstvo in da jih ne bi smeli pretvoriti v obveznost: »Hobiji so tisto, kar delamo zase, kar nas veseli. Pazite, da vaš prosti čas ne postane le podaljšek vašega dela

Vsi so se strinjali, da hobiji in obšolske dejavnosti ohranjajo ravnovesje v življenju, kar prispeva k večji produktivnosti in ustvarjalnosti tudi na delovnem mestu.

Ne bojte se sprememb

Za zaključek so gostje z mladimi delili še nekaj nasvetov za prihodnost.  Rus je poudaril: »Ne obremenjujte se preveč s svojo prvo izbiro študija. Ne bojte se, če si premislite. Vedno imate priložnost, da spremenite smer in poiščete nekaj, kar vas bolj veseli.« Tudi Bratić je dodal, da je pomembna volja in motivacija: »Samoiniciativnost je ključna – pomembno je, da pokažete zanimanje in voljo do učenja. Vsaka izkušnja je lahko koristna.«

Dijaki so z dogodka odšli polni novih idej in vpogledov v svet inženirstva, obogateni z zavedanjem, da imajo v življenju vedno možnost izbire in sprememb.