Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


V Dallasu ne zabija le Dončić

18 september 2024

V sklopu 22. Dneva inovativnosti, ki je potekal 10. septembra na Brdu pri Kranju, so v ospredje stopili mladi talenti. Posebno pozornost je pritegnil pogovor z naslovom 'V Dallasu ne zabija le Dončić', ki ga je vodila Inženirka leta 2023, Ljupka Vrteva, s prejemniki nagrade Inženirska iskra, učenci iz OŠ Breg, ki so tekmovali na svetovnem prvenstvu v VEX robotiki v Dallasu.

VEX robotika je izobraževalni program, ki združuje elemente znanosti, tehnologije, inženiringa in matematike, ob tem pa spodbuja timsko delo in sodelovanje. Učenci iz OŠ Breg so na tem pokazali izjemno inovativnost in vztrajnost. Med pogovorom so delili svoje izkušnje, od zgodnjega vstajanja, orientacije v ogromni dvorani, do iskanja ekipe in komunikacije v angleščini.

Sodelovanje namesto tekmovanja

Poseben izziv na tekmovanju je bil pravi način sodelovanja med ekipami, saj morajo le-te sodelovati, da skupaj zberejo čim več točk. »Zelo nam je pomagal naš učitelj Oliver Buček, podpora staršev in pomoč sponzorjev,« je dejal osnovnošolec Simon Ščavničar. Učenci so izpostavili tudi, kako ključna je bila podpora šolskega osebja, predvsem ravnateljice, ki jim je omogočila, da so se lahko pripravljali tudi v času pouka.

Intelektualna lastnina in prihodnost v inženirstvu

Robot, ki so ga razvijali, je sicer last šole, a so vanj vgradili svojo intelektualno lastnino, znanje in programiranje. »Mislim, da se v prihodnosti vsi vidimo v inženirskih poklicih. Katera smer pa bo tista prava, bomo še videli,« je dejala osnovnošolka Erin Čafuta. Na šoli pa se že razvija nova, mlajša ekipa, kar nakazuje na nadaljnje uspehe v VEX robotiki.

Za konec je Vrteva pozvala k podpori mladih talentov: "Potrudite se, da ohranite in podpirate take talente, saj inovacije to potrebujejo."

Inovacijska konferenca Dan inovativnosti, v organizaciji Gospodarske zbornice Slovenija, je izpostavila različne vidike trajnosti, inoviranja, poslovanja in razvoja. S predstavitvami, okroglimi mizami in pogovori so izpostavili različne zgodbe, ki jih spremljajo tako veliki uspehi kot številni izzivi.