Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Središče inženirske inovativnosti na Fakulteti za strojništvo

30 avgust 2024

Na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani se nahaja pravo inženirsko stičišče – Peskovnik, odprti laboratorij, ki vse bolj postaja osrednje mesto za ustvarjalnost in sodelovanje med študenti. Peskovnik je prejemnik častne omembe za nagrado Inženirska iskra 2024.

Peskovnik je bil ustvarjen 2022 z vizijo, da študentom ponudi okolje, kjer lahko razvijajo svoje ideje in projekte ter se povezujejo z vrstniki. Ta odprti laboratorij deluje po načelu "študenti za študente", kar pomeni, da delavnice in projekti, omogočajo interdisciplinarno delovanje in prosto inženirsko udejanjanje inženirskih idej.

V letu 2023 je Peskovnik organiziral približno 120 delavnic, ki so pokrivale širok spekter tematik, kot so osnove 3D tiskanja, uporaba CO2 laserja, CAM programiranje in še več. Na teh delavnicah so se srečevali študenti različnih fakultet, od Fakultete za strojništvo do Fakultete za družbene vede in Medicinske fakultete, kar je omogočilo izmenjavo znanj in idej med različnimi strokami. Peskovnik trikrat letno objavi razpis za študentske projekte, kjer lahko študenti prijavijo svoje inovativne ideje in jih ob podpori donatorjev in z dostopom do napredne opreme Peskovnika tudi uresničijo.

Rezultati, ki navdušujejo

Eden izmed najbolj izstopajočih projektov je visoko-hitrostni 3D tiskalnik, ki so ga razvili študenti in tiska 5,5-krat hitreje od večine komercialnih tiskalnikov. Projekt je prejel tudi Rektorjevo nagrado za naj inovacijo.

Med izjemne projekte Peskovnika spada tudi konstrukcija projekta SpaceDent, ki je prejela priznanje Inženirska iskra 2023.

Peskovnik kot valilnica idej

Peskovnik ponuja idealne pogoje za vse, ki želijo svojo ustvarjalnost preizkusiti v praksi. Skozi različne aktivnosti študentom omogoča, da se naučijo samostojno in varno uporabljati napredne naprave in programsko opremo ter pridobijo znanja, ki so ključna za razvoj prototipov in izdelkov.

Ta odprti laboratorij s podporo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, in  Evropsko unijo – NextGeneration EU, s svojim delovanjem dokazuje, da lahko študenti dosežejo izjemne rezultate, če dobijo priložnost in sredstva za uresničevanje njihovih idej.

Inženirske iskre za prebojne ideje

V sklopu iniciative Inženirke in inženirji bomo! smo junija 2024 že petič podelili priznanja inženirska iskra. Prejeli so jih Filip Boškin, Iztok Marolt Šorn in Miha Unijat z Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so pod mentorstvom Jureta Novaka sestavili svoj FPV dron, projekt TechBEAT ter mag. Oliver Buček z Osnovne šole Breg s Ptuja za mentorstvo mladim. Posebna pohvala je šla v roke Peskovniku – odprtemu laboratoriju Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Priznanja inženirska iskra vsako leto prejmejo prebojne, izvirne prakse, projekti, dogodki ali osebe, ki so pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Med nagrajenimi so pogosto posamezniki, projekti in organizacije, ki delujejo v šolskem okolju, ki pomembno vpliva na opredelitev mladih za vstop v inženirski svet.