Navdušujemo za inženirstvo, tehniko, naravoslovje in inovativnost.


Zanetili Inženirsko iskro in mlade navdušili za farmacijo

20 avgust 2024

Dogodek TechBEAT, ki ga je letos prvič organizirala farmacevtska družba Lek d.d., je mladim talentom omogočil prvi stik z globalno mrežo strokovne odličnosti iz sveta znanosti in tehnologije v farmacevtski industriji. Zanetil je Inženirsko iskro in navdušenje med mladimi.

Na dogodku TechBEAT se je 31 dijakov z različnih tehničnih in strokovnih srednjih šol iz osrednjeslovenske, gorenjske in pomurske regije soočilo z izzivom priprave celotne proizvodne linije za nosno razpršilo.

Dijaki so bili razdeljeni v pet skupin, vsaka je obravnavala en del procesa: pripravo raztopine, filtriranje, polnjenje stekleničk, pakiranje in avtomatizacijo celotnega procesa. Znotraj skupin so se dijaki organizirali sami, določili vodje in si razdelili naloge, na koncu pa združili vse procese v eno delujočo proizvodno linijo. Srečali so se z novimi izzivi, ki so vključevali interdisciplinarne naloge, kot sta farmacevtsko računanje in programiranje.

Dogajanje so nadzorovali izkušeni inženirji, ki so dijakom služili kot mentorji. Poudarili so pomembnost povezovanja med gospodarstvom in izobraževalnimi ustanovami ter pridobivanja konkretnih izkušenj. Pri dijakih pa so predvsem občudovali njihovo iznajdljivost, hitro reševanje problemov in kakovostno organizacijo.

Ustvarjanje priložnosti in spodbujanje inovativnosti

TechBEAT predstavlja ključno platformo za spodbujanje inovativnosti in tehnične odličnosti med mladimi v Sloveniji ter prispeva k usklajevanju izobraževalnih programov z dejanskimi potrebami trga dela.

Dogodek združuje mlade iz vse Slovenije, spodbuja regionalno integracijo in omogoča enakopravne priložnosti za vse talente in omogoča razvoj mehkih veščin, kot so timsko delo, vodenje in komunikacijske sposobnosti. Utrinke z dogodka si lahko ogledate tukaj.

Inženirske iskre za prebojne ideje

V sklopu iniciative Inženirke in inženirji bomo! smo junija 2024 že petič podelili priznanja inženirska iskra. Prejeli so jih Filip Boškin, Iztok Marolt Šorn in Miha Unijat z Gimnazije Jurija Vege Idrija, ki so pod mentorstvom Jureta Novaka sestavili svoj FPV dron, projekt TechBEAT ter mag. Oliver Buček z Osnovne šole Breg s Ptuja za mentorstvo mladim. Posebna pohvala je šla v roke Peskovniku – odprtemu laboratoriju Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Priznanja inženirska iskra vsako leto prejmejo prebojne, izvirne prakse, projekti, dogodki ali osebe, ki so pomembno prispevali k razvoju, veljavi in navduševanju za inženirski poklic in inovativnost v družbi. Med nagrajenimi so pogosto posamezniki, projekti in organizacije, ki delujejo v šolskem okolju, ki pomembno vpliva na opredelitev mladih za vstop v inženirski svet.